Terug naar overzicht
Allergie & Intolerantie

Allergie voor stoffen in de lucht

Wanneer het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een stof die het lichaam binnenkomt ontstaat een allergische reactie. Dit ontstaat door afwijkingen in het afweersysteem waardoor het lichaam overmatig heftig reageert op basis van bepaalde stoffen. Bij inhalatieallergie gaat het om stoffen die via de luchtwegen in het lichaam komen.

De klachten bij inhalatieallergie optreden zijn vaak jeuk, tranen of branderigheid. De jeuk komt zowel voor in de neus, waardoor u veel moet niezen, als in de ogen of keel. Daarnaast kan inhalatieallergie ook leiden tot een verstopte neus of holtes, waardoor een loopneus of een vol gevoel in het hoofd kan ontstaan.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Bij het bloedonderzoek naar inhalatieallergieën wordt er gekeken naar antistoffen (immunoglobulines) per stof die in de lucht voorkomt en waar veel mensen allergisch voor zijn. Antistoffen worden door het lichaam geproduceerd om stoffen die niet in het lichaam thuishoren te verwijderen. Bij allergieën kan het zo zijn dat deze overmatig worden geproduceerd. Bij hooikoorts treden de klachten op wanneer verschillende planten in bloei komen. Bij huisstofmijt allergie is er vaak sprake van een verstopte neus of niezen als u ’s ochtends wakker wordt. Het bloedonderzoek naar allergieën van de luchtwegen bevat de acht meest voorkomende inhalatieallergieën in Nederland

Bepalingen bloedonderzoek voedselallergie

Het bloedonderzoek naar inhalatie allergieën bevat meer dan enkel een test naar hooikoorts en huismijtallergie. Dit bloedonderzoek test op de acht meest voorkomende inhalatie allergieën in Nederland.

 • Huisstofmijt
 • Kat (kattenroos)
 • Hond (Hondenroos)
 • Gras (Timotheegras)
 • Rogge
 • Cladosporium herbarium (schimmel)
 • Berk (ruwe berk)
 • Bijvoet

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Allergietest inhalatie

Allergisch voor stoffen in de lucht

Wanneer het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een stof die het lichaam binnenkomt ontstaat een allergische reactie. Dit ontstaat door afwijkingen in het afweersysteem waardoor het lichaam getriggerd wordt door bepaalde stoffen. Hierdoor kunt u allergisch zijn voor de ene stof, terwijl er bij andere stoffen geen allergische reactie optreedt.

Bij inhalatieallergie is er sprake van een reactie op stoffen die binnenkomen in uw ademhalingssysteem die bij de meeste mensen geen problemen veroorzaken. Hierdoor ontstaat er een afweerreactie van het lichaam terwijl deze niet noodzakelijk is. Het lichaam reageert hier overdreven heftig op waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan. De aanleg voor deze overdreven reactie is al bij de geboorte bepaald, maar klachten zien we pas optreden wanneer iemand ouder wordt. Ook kunnen deze klachten vanzelf weer afnemen, maar dit is niet te voorspellen. Inhalatie allergie kan vervelende klachten geven, maar geeft niet vaak blijvende schade.

Allergie symptomen 

De klachten bij inhalatieallergie omvatten vaak jeuk, tranen of branderigheid. De jeuk komt zowel voor in de neus, waardoor u veel moet niezen, als in de ogen of keel. Daarnaast kan inhalatieallergie ook leiden tot een verstopte neus of holtes, waardoor een loopneus of een vol gevoel in het hoofd kan ontstaan. 

Hooikoorts allergie

Bij hooikoorts treden de klachten op wanneer verschillende planten in bloei komen. Onder andere gras en bomen verspreiden dan meer stuifmeel die in uw luchtwegen terecht kunnen komen. Voornamelijk op dagen waarop de zon schijnt en de wind stevig is, wordt dit erger. Door binnen te blijven en de ramen gesloten te houden kunt u op deze dagen voorkomen dat u stevige klachten ontwikkelt. Daarnaast kan het verstandig zijn om buiten een zonnebril te dragen.

Huisstofmijt allergie

Bij huisstofmijt allergie is er vaak sprake van een verstopte neus of niezen als u ’s ochtends wakker wordt. Ook kunnen rode en tranende ogen in ruimtes met veel vloerkleden of gordijnen veel voorkomen en krijgt u ’s nachts slecht adem of piept de ademhaling. Dat zijn kenmerken van een huisstofmijt allergie.

Diagnose van hooikoorts of huisstofmijt allergie

Een allergie kan worden vastgesteld door een combinatie van onderzoeken. Ten eerste is het bijhouden van een dagboek van ongeveer twee weken zeer belangrijk. Dit, in combinatie met een beschrijving van het optreden van de klachten, kan helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van de allergie. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van bloedtesten op de aanwezigheid van antistoffen tegen specifieke allergenen. Dit kan helpen om onderscheid te maken tussen de verschillende stoffen die de allergie veroorzaken.

Behandeling

Allergie is niet te genezen, wel kunnen medicijnen in sommige gevallen helpen om de symptomen te verminderen, dit kunt u met de huisarts overleggen. 

Bloedonderzoek allergieën (inhalatie)

Het bloedonderzoek naar inhalatie allergieën bevat meer dan enkel een test naar hooikoorts en huismijtallergie. Dit bloedonderzoek test op de acht meest voorkomende inhalatie allergieën in Nederland.

 • Huisstofmijt
 • Kat (kattenroos)
 • Hond (Hondenroos)
 • Gras (Timotheegras)
 • Rogge
 • Cladosporium herbarium (schimmel)
 • Berk (ruwe berk)
 • Bijvoet
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan