Allergie voor stoffen in de lucht
Bestel veilig en anoniem
€199,00

Allergie voor stoffen in de lucht

€199,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Wanneer het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een stof die het lichaam binnenkomt ontstaat een allergische reactie. Dit ontstaat door afwijkingen in het afweersysteem waardoor het lichaam overmatig heftig reageert op basis van bepaalde stoffen. Bij inhalatieallergie gaat het om stoffen die via de luchtwegen in het lichaam komen.

Allergietest inhalatie

Allergisch voor stoffen in de lucht

Wanneer het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een stof die het lichaam binnenkomt ontstaat een allergische reactie. Dit ontstaat door afwijkingen in het afweersysteem waardoor het lichaam getriggerd wordt door bepaalde stoffen. Hierdoor kunt u allergisch zijn voor de ene stof, terwijl er bij andere stoffen geen allergische reactie optreedt.

Bij inhalatieallergie is er sprake van een reactie op stoffen die binnenkomen in uw ademhalingssysteem die bij de meeste mensen geen problemen veroorzaken. Hierdoor ontstaat er een afweerreactie van het lichaam terwijl deze niet noodzakelijk is. Het lichaam reageert hier overdreven heftig op waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan. De aanleg voor deze overdreven reactie is al bij de geboorte bepaald, maar klachten zien we pas optreden wanneer iemand ouder wordt. Ook kunnen deze klachten vanzelf weer afnemen, maar dit is niet te voorspellen. Inhalatie allergie kan vervelende klachten geven, maar geeft niet vaak blijvende schade.

Allergie symptomen 

De klachten bij inhalatieallergie omvatten vaak jeuk, tranen of branderigheid. De jeuk komt zowel voor in de neus, waardoor u veel moet niezen, als in de ogen of keel. Daarnaast kan inhalatieallergie ook leiden tot een verstopte neus of holtes, waardoor een loopneus of een vol gevoel in het hoofd kan ontstaan. 

Hooikoorts allergie

Bij hooikoorts treden de klachten op wanneer verschillende planten in bloei komen. Onder andere gras en bomen verspreiden dan meer stuifmeel die in uw luchtwegen terecht kunnen komen. Voornamelijk op dagen waarop de zon schijnt en de wind stevig is, wordt dit erger. Door binnen te blijven en de ramen gesloten te houden kunt u op deze dagen voorkomen dat u stevige klachten ontwikkelt. Daarnaast kan het verstandig zijn om buiten een zonnebril te dragen.

Huisstofmijt allergie

Bij huisstofmijt allergie is er vaak sprake van een verstopte neus of niezen als u ’s ochtends wakker wordt. Ook kunnen rode en tranende ogen in ruimtes met veel vloerkleden of gordijnen veel voorkomen en krijgt u ’s nachts slecht adem of piept de ademhaling. Dat zijn kenmerken van een huisstofmijt allergie.

Diagnose van hooikoorts of huisstofmijt allergie

Een allergie kan worden vastgesteld door een combinatie van onderzoeken. Ten eerste is het bijhouden van een dagboek van ongeveer twee weken zeer belangrijk. Dit, in combinatie met een beschrijving van het optreden van de klachten, kan helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van de allergie. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van bloedtesten op de aanwezigheid van antistoffen tegen specifieke allergenen. Dit kan helpen om onderscheid te maken tussen de verschillende stoffen die de allergie veroorzaken.

Behandeling

Allergie is niet te genezen, wel kunnen medicijnen in sommige gevallen helpen om de symptomen te verminderen, dit kunt u met de huisarts overleggen. 

Bloedonderzoek allergieën (inhalatie)

Het bloedonderzoek naar inhalatie allergieën bevat meer dan enkel een test naar hooikoorts en huismijtallergie. Dit bloedonderzoek test op de acht meest voorkomende inhalatie allergieën in Nederland.

 • Huisstofmijt
 • Kat (kattenroos)
 • Hond (Hondenroos)
 • Gras (Timotheegras)
 • Rogge
 • Cladosporium herbarium (schimmel)
 • Berk (ruwe berk)
 • Bijvoet

De klachten bij inhalatieallergie optreden zijn vaak jeuk, tranen of branderigheid. De jeuk komt zowel voor in de neus, waardoor u veel moet niezen, als in de ogen of keel. Daarnaast kan inhalatieallergie ook leiden tot een verstopte neus of holtes, waardoor een loopneus of een vol gevoel in het hoofd kan ontstaan.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom deze test?
 • Je hoeft je lichaam niet te triggeren voor een accurate uitslag
 • Snel duidelijk of er mogelijk sprake is van een allergie of intolerantie
 • Meest voorkomende allergieën en intoleranties zijn meegenomen in de onderzoeken
Dit wordt gemeten

Bij het bloedonderzoek naar inhalatieallergieën wordt er gekeken naar antistoffen (immunoglobulines) per stof die in de lucht voorkomt en waar veel mensen allergisch voor zijn. Antistoffen worden door het lichaam geproduceerd om stoffen die niet in het lichaam thuishoren te verwijderen. Bij allergieën kan het zo zijn dat deze overmatig worden geproduceerd. Bij hooikoorts treden de klachten op wanneer verschillende planten in bloei komen. Bij huisstofmijt allergie is er vaak sprake van een verstopte neus of niezen als u ’s ochtends wakker wordt. Het bloedonderzoek naar allergieën van de luchtwegen bevat de acht meest voorkomende inhalatieallergieën in Nederland

Bepalingen bloedonderzoek voedselallergie

Het bloedonderzoek naar inhalatie allergieën bevat meer dan enkel een test naar hooikoorts en huismijtallergie. Dit bloedonderzoek test op de acht meest voorkomende inhalatie allergieën in Nederland.

Huisstofmijt Kat (kattenroos)
Hond (Hondenroos) Gras (Timotheegras)
Rogge Cladosporium herbarium (schimmel)
Berk (ruwe berk) Bijvoet
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Beste bezoeker

We zijn allemaal in de greep van de lock-down, maar gelukkig kunnen we u melden dat onze afnamelocaties gewoon geopend zijn! Denk eraan dat een mondkapje verplicht is en dat u bij corona gerelateerde klachten thuis blijft, op deze manier zorgen we er met zijn allen voor dat we door kunnen gaan met wat we het liefst doen!

Wij hopen op uw begrip.

Vriendelijke groet,
Team Yourlabs